ΦΙΛΩΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ

slider

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Πρεμιέρα στην Πάτμο το "Νησί της Αποκάλυψης"



Toυ Σπύρου  Μάκαρη
Είχε κάνει την 1η του εμφάνιση σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, όταν η Ελένη Μενεγάκη παρουσίαζε τις πρωινές της εκπομπές ζωντανά από το νησί της Νάξου το 2011. Τότε μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε ένα χορευτικό σχήμα που έκλεψε την παράσταση. Από πού είστε εσείς; τους ρώτησε η κα. Μενεγάκη. ΑΜΣ Φιλωτίου ήταν η απάντηση. Τότε ήταν που έγινε πιο συστηματική η προσπάθεια υλοποίησης της.....




 ιδέας για δημιουργία χορευτικού, πράγμα που ήταν επιθυμία των διοικούντων επί σειρά ετών.
Δημιουργία
Και φτάνουμε στο σήμερα, όταν τον Μάιο, οι άνθρωποι του ΑΜΣ Φιλωτίου δημιουργούν και επίσημα το χορευτικό τμήμα, το οποίο χωρίζεται κάνει άμεσα πάνω από 3ο εγγραφές χωρισμένες σε 3 σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες (Παιδιά Δημοτικού, Γυμνάσιο - Λύκειο, Ενήλικες). Δασκάλα στα τμήματα αναλαμβάνει η καθηγήτρια των ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα τον χορό, Κατερίνα Βρούτση, με τα μαθήματα να διεξάγονται συστηματικά στο Πολιτιστικό κέντρο του "Συλλόγου Φιλωτιτών".   
Επίσημη 1η
Δανειζόμαστε έναν όρο από τον αθλητικό χώρο και δη σε επίπεδο συλλόγων. η επίσημη 1η λοιπόν ή πρεμιέρα στον καλλιτεχνικό χώρο όπου ταιριάζει καλύτερα ένα χορευτικό σχήμα έμελε να γίνει στο Ιερό νησί της Πάτμου, στις 6-7 Σεπτεμβρίου, όπου πραγματοποιήθηκε το "5ο Συναπάντημα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών", που έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης. Στην μεγάλη αυτή «χορευτική» γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο στον νησί της Πάτμου έλαβαν μέρος 13 χορευτικά σχήματα από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ οι Κυκλάδες εκπροσωπήθηκαν μόνο από τον ΑΜΣ Φιλωτίου. Οι 12 σύλλογοι που συμπλήρωσαν τον δικό προερχόταν από: Κω, Ικαρία, Ρουμλούκι (Ημαθία), Κρήτη, Ίμβρο, Καστοριά, Ιωάννινα, Μακεδονία, Πελοπόννησο και Κέα.
Εκδρομή
Με την ευκαιρία της επίσκεψης τους στο Ιερό νησί της αποκάλυψης, οι «Φιλωτίτες χορευτές» αν και πέρασαν μία μικρή οδύσσεια μέχρι να φτάσουν στην Πάτμο στο τέλος αποζημιώθηκαν, αφού εκτός της συμμετοχής τους, απόλαυσαν ένα ωραίο διήμερο. Το χορευτικό τμήμα του Φιλωτίου εκπροσωπήθηκε από τους Στέφανο Τσάφο, Κυριακή Βλασερού, Μαρία Λιοφάγου, Μαργαρίτα Μουστάκη, Ευαγγελία Λιανοπούλου, Μιχάλη Γρατσία, Μιχάλη Βασιλάκη, Κατερίνα Χουζούρη, Ηλία Κύλη, Ειρήνη Λιοφάγου, Στέφανο Ψαρρά, Στέλλα Μαϊτού, Κυριακή Βασιλάκη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχήμα συνόδευσαν Μουσικά ο Ματθαίος Γιαννούλης με τον Δημήτρη Μπουρνή, οι οποίοι ήταν και τα τιμούμενα πρόσωπα της όλης εκδήλωσης και αυτή που έδωσαν την επίσημη έναρξη.
Στολές
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το χορευτικό τμήμα του ΑΜΣ Φιλωτίου είναι οι παραδοσιακές φορεσιές, που λόγω του υψηλού κόστους (250? γυναικεία, 400? ανδρική) είναι φύση αδύνατο να αγοραστούν με δαπάνη από το ταμείο του. Έτσι μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα οι συμμετέχοντες στο τμήμα στηρίζουν τις ελπίδες τους στην αλληλεγγύη τον άλλον Συλλόγων του Νησιού, οι οποίοι όπως φαίνεται ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του ΑΜΣ Φιλωτίου, δανείζοντας τις φορεσιές τους. Όπως ήταν φυσικό η κίνηση αυτή επέφερε και την ακόλουθη ευχαριστήρια ανακοίνωση του ορεινού συλλόγου: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του  Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου  Φιλωτίου «Ο ΖΕΥΣ» θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την Πολιτιστική Χορευτική Ομάδα Κουρουνοχωρίου - Μύλων Νάξου «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΛΕΡΙΩΤΙΣΣΑ», το Σύλλογο Κορωνίδας Νάξου (το Πρόεδρο του τον Εμμανουήλ Ν. Μουστάκα και τη Γενική Γραμματέα Σοφία Χωριανοπούλου) το Σύλλογο Φιλωτιτών και τον Αντώνιο Μανιό τέως Αντιδήμαρχο Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και δάσκαλο του χωρίου μας οι οποίοι μας δάνεισαν τις στολές τους και μπορέσαμε και πήραμε μέρος στο 5ο Συναπάντημα Παραδοσιακών Χορών στην Πάτμο διαφορετικά θα ήταν αδύνατη η συμμετοχή μας στην εκδήλωση αυτή. Παράλληλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Μαρίνα Δούκη όπου ήταν η εμπνεύστρια και η άξια συμπαραστάτρια στη συμμετοχή του συλλόγου μας στην εκδήλωση αυτή αλλά και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Ο.Ν.Φ.Π. που στάθηκαν δίπλα μας σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στο νησί της Αποκάλυψης την Πάτμο. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ματθαίο Γιαννούλη και τον Δημήτρη Μπουρνή οι οποίοι έπαιξαν αφιλόκερδος, προκειμένου να συνοδεύσουν μουσικά την χορευτική μας ομάδα».    
 Σπύρος Μάκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου